Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Evropa se čisti!

 

17. aprila je čistilo tudi 100.000 Litovcev, to soboto gredo v akcijo Latvijci

17. aprila sta potekali kar dve veliki čistilni akciji – pridni nismo bili le v Sloveniji, čistilno akcijo so izvedli tudi v Litvi; udeležilo se je je preko 100.000 prostovoljcev, ki so iz narave pospravili 15.000 ton raztresenih odpadkov in posadili 20.000 dreves.

To soboto, 24. aprila, pa se bodo dela lotili v Latviji, na že tretji veliki čistilni akciji, ki bo tokrat namenjena čiščenju kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Na spletnem zemljevidu so Latvijci označili 1.150 mest v parkih, vrtovih, na obrežjih rek, v javnih gozdovih in obali, ki jih je treba očistiti.

Latvijci so se na prvi čistilni akciji zbrali septembra 2008 ob pripravah na proslave ob 90. obletnici samostojnosti, ki jo praznujejo novembra. Približno 50.000 prostovoljcev je v enem dnevu iz gozdov in parkov odneslo 13.000 ton komunalnih odpadkov. Že prihodnjo pomlad so sodelovali v skupni čistilni akciji držav ob Baltskem morju, v kateri so sodelovale tudi Estonija, Poljska, Latvija in Mestosankt Peterburg v Rusiji. V Latviji je sodelovalo 110 tisoč ljudi.

Vsedržavno čistilno akcijo so marca letos že izvedli Portugalci, jeseni pa se bodo nad odpadke spravili tudi v Romuniji, kjer so za dan čiščenja izbrali 25. september.

Tekst: Martina Budal
 


Prijava na Čist-e-novice