Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Kreacije z modne revije 3 Re s kreacijami iz recikliranih odpadkov za tri tedne v Kino Šiška


Ljubljana, 14. april 2010 – Kreacije z modne revije 3 Re – Rethink/Reuse/Recycle, ki jo je 26. marca organiziralo Društvo Ekologi brez meja na Čopovi ulici v Ljubljani, so se včeraj za tri tedne preselile v prostore Centra urbane kulture Kino Šiška.

V okviru projekta očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki se bo 17. aprila 2010 zaključil z največjo okoljsko akcijo v zgodovini Slovenije, potekajo aktivnosti, ki so namenjene okoljskemu ozaveščanju Slovencev in izobraževanju na področju pravilnega odnosa do okolja. Pobudnik projekta Društvo Ekologi brez meja, je v ta namen med drugim v prestolnici organiziralo modno revijo 3 Re – Rethink/Reuse/Recycle, na kateri so se predstavili mladi slovenski oblikovalci s posebnimi kreacijami, ki so nastale na podlagi recikliranja ali kombiniranja odpadnih materialov. Kreacije in modne dodatke so z namenom, da opozorijo na pomen okoljske osveščenosti, bližajočo se akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ter da je biti »eko« danes trend, oblikovali Nika Ravnik – ni0ka, Klavdija Jeršinovec, Tanja Pađan, Katja Adamlje, Ines Pusar, Irina Miljič, Karmen Rovšnik in Tina Rebolj, Urška Petrič, Urška Pirc, Tina Hribernik, Sergeja Bevc, Linda Ogrizek, Barbara Živčič in kulturno ekološko društvo Smetumet.
Vse predstavljene kreacije so od včeraj, 13. aprila, do 4. maja razstavljene v Centru urbane kulture Šiška.

Direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum je ob otvoritvi dejal, da »so predstavljene kreacije nedvomno trend, ki se vzpostavlja v vseh področjih umetnosti, ki jo gostijo v CUK Kino Šiška. Okoljske teme nekako povzemajo tudi postmoderni koncept presnavljanja, medbesedilnosti, preurejanja in kombiniranja.« Tudi sam podpira projekt Očisitmo Slovenijo v enem dnevu!, ki se ga bo tudi udeležil.

Fotografije z razstave najdete tule: 3Re modna revija.
Če jih želite v večji ločljivosti, pišite na press@ocistimo.si.

 

O USTVARJALCIH IN KREACIJAH NA MODNI REVIJI

 

Kulturno ekološko društvo Smetumet

KED Smetumet je posledica kritičnega razmišljanja, izpostavljanja problematike odpadkov in odnosa družbe do okolja ter soljudi. Skozi spoj umetnosti, ekologije, oblikovanja in igranja problematiziramo posameznikov odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja. Aktivno, uspešno in vse bolj obširno delujejo od leta 2007. Idejne vodje so Maja Rijavec, Urša Štrukelj in Maja Modrijan, za posamezne projekte in aktivnosti pa se povezujejo s strokovnimi sodelavci, podporniki in prostovoljci. Maloštevilen, a uspešen, povezan, entuziastičen in energičen tim z inovativnim ter iskrenim pristopom do svojega dela za izhodiščni predmet svojega delovanja izbrajo odpadke, saj vsak dan znova opažajo, da je to področje, ki se mu še vedno namenja premalo pozornosti. Osnovno poslanstvo društva je širjenje ekološke zavesti in konkretiziranje idejnih rešitev, ki vodijo v manj nasmeteno, bolj odgovorno in trajnostno naravnano družbo. Področje delovanje je oblikovanje izdelkov za vsakdanjo rabo, modnih dodatkov, oblačil, preoblikovanje prostorov, izvajanje delavnic in organizacije razstav.

 

Kreacije in oblikovalci

»Apsajdaun«
Oblikovalka: Nika Ravnik (niOka)

Skrivnost kreacije je, da uporabljeni kosi oblačil ostanejo v prvotnem stanju, spremeni pa se sama funkcija oblačila, in sicer tako, da se oblačilo vertikalno obrne ter daje možnost poljubnega zapenjanja z gumbi. Tako nastane nova reciklirana silhueta, z nespremenjenimi prvotnimi detajli.

Zafirmana in Hlačerinke
Oblikovalka: Maja Modrijan (Smetumet)

Oblikovalka je etikete, iz katerih je sestavljeno krilo Zafiramana, parala, rezala in žicala pri svojih znancih dobrih pet let. Zunanjost je sešita iz kompaktnih vezenih etiket, ki se nikoli ne sperejo, podloga v žepu pa je skupek svilnato gladkih listkov, ki se nam sicer krotovičijo nekje za vratom.
Hlačerinke so nastale iz starih vojaških hlač, ki so kar klicale po bolj ženstveni, estetski in miroljubni vlogi. Za podplat jim je dodan razrezan avtomobilski predpražnik, za nostalgično piko na i pa prepoznavna zvezdnata priponka iz vojaškega arhiva.

Modni dodatek: Malha iz jakne
Oblikovalka: Urša Štrukelj (Smetumet)

Grda in neprijetna jakna je postala zabavna in vodoodporna malhasta torba, kamor lahko daš vse in še več. Rokavi so notranji prekati in uporabni žepi, nosijo jo pa robustni, zastareli pasovi.

Popolno jutro
Oblikovalka: Sergeja Bevc

Kakšno je popolno jutro? Čez glavo si povezneš kapuco, da te ljudje ne opazijo. Skuhaš si kavo in odkorakaš na sonce. Zunaj si slečeš predpasnik in ga razgrneš po tleh. Sediš na travi, piješ kavo in mežikaš soncu. Ob tem pa si lahko hkrati praktičen in ekološki - oblačilo je namreč izpeljano iz predpasnika, spodnji del je sestavljen iz kroga, ki lahko služi kot pregrinjalo, ki ga razprostremo po tleh.

Modni dodatek: torbica Kave bi (Smetumet)
Sladka ali grenka, turška ali espresso, kratka ali dolga, bela ali kapučino, arabika ali etiopska, s piškotom ali nikotinom. Mogočen je rod kofetarjev in kofetaric. Galone črnine zlivamo v svoja telesa. Kilometri kavne embalaže se vijejo za nami. No, pa bodimo dosledni. Zakaj ne bi imeli še cekarja, ki diši po kavi? Morda bomo potem kave pili manj. Ali pa še več. Naša skušnjava bo dobesedno vedno v naših rokah. 

»Kiss the future«

Oblikovalka: Tanja Pađan

Cocktail obleka »Kiss the future« oziroma »Poljubi prihodnost« je nastala iz stare neoprenske obleke za surfanje gospodiča Žigata in obleke za potapljanje gospoda Braneta. Potapljaške obleke na jadrnici se je spomnil Andraž. Starega neoprena, verjetno spravljenega nekje v garaži ali pa kleti, se je spomnil Ažbe. Oblikovalka pa ju je združila in ponovno obudila v popolnoma novo kreacijo.

»In a hat«
Oblikovalka: Katja Adamlje

Oblikovalka je iz zmede potrošniških materialov izbrala čepice. Oblikovalsko in tehnično dovršene, z univerzalnim zapiranjem, iz naravnega materiala in kot zaščita pred soncem. Čepice so s svojimi šilti idealna opora prsim kot alternativa nedrčkom oziroma korzetom. Tako je sodobna eko ženska zaščitena.

Modni dodatek: Mula vrečka (mula.si)

»Got milk?«
Oblikovalka: Ines Pusar

Oblikovalka se je podala na lov za svetlečimi materiali v srebrnih odtenkih, ki sploh ne spominjajo na naravne in »umazane« barve mnogih izdelkov, narejenih iz recikliranih materialov. Zakaj bi torej bili odpadki in stara oblačila le v napoto, če so lahko zabavni in včasih še bolj sijoči, kot so bili v prvotnem stanju.

Čarobnost staranja
Kreatorka: Irina Miljič

Kreacija prikazuje odnos staro – novo. Oblikovalka trdi, da se oblačilu niti ne da priložnosti postati staro, v smislu dotrajanosti. Sami sprejmemo odločitev kdaj se oblačilo spremeni v staromodno, nesodobno in kot tako neuporabno.  Šele preobražen oblačilni kos zaživi v sveži modni formi in pridobi sporočilno globino.

Preplet
Oblikovalka: Karmen Rovšnik

Osnovni gradnik kreacije je klasična moška srajca, vendar se je klasična moškost umaknila ženski mehkobi. Dekonstukcija na posamezne krojne dele omogoča sestavo nove obleke. Posamezni krojni deli so tako postali novi krojni deli, tkanina pa spet nova tkanina. Iz srajčnih gumbov je nastal eleganten nakit. Iz starega torej nastane novo, uporabno in že na prvi pogled izraža ustvarjalnost tistega, ki se je poigraval z materiali.

Črna Z-račka
Oblikovalka: Urška Pirc

Ni vsak odpadni material stara šara. Kot dokaz je pred vami kreacija, kjer je oblikovalki uspelo ustvarjalnost preplesti z reciklažo. Osnovni gradnik kreacije, ki jo pravkar občudujete so namreč zračnice.

Gube na telesu
Oblikovalka: Tina Hribernik

Oblikovalka je uporabila kot izhodišče eko oblikovanje oziroma ustvarjanje mode iz oblačil, ki so »neuporabna« zaradi novih modnih smernic.  Uporabila je belo moško srajco in otroške žametne hlače ter ustvarila preprosto obleko z zanimivim detajlom in brezrokavnik. Navdahnilo jo je lahkotno gubanje preproste bele srajce, ki se iz običajnega nezanimivega kosa, spremeni v novo oblačilo.

Pozabljena plastenka
Oblikovalka: Tina Rebolj

V iskanju svoje zgodbe stopam skozi meglen labirint življenja. Vsak korak vodi v novo križišče z novimi izhodi. V vsakem se lahko odločim le za eno, svojo pot. V enem izmed njih stopim na prazno, neobzirno odvrženo plastenko. Se tudi v njej lahko skriva izhod iz tega razpotja?

»100 in 30%«
Oblikovalka: Urša Petrič

Oblikovalko je kot reciklažno navdušenko navdihnilo sestavljanje delcev in tvorjenje nove celote, ki s nepredvidljivimi linijami, katerih ni preoblikovala, formirajo povsem nov material. Sporočilno vrednost izdelka, predelovanje odsluženih materialov in odpadkov, je povečala z uporabo odpadnih pločevink za pijačo, ki formirajo dekorativne detalje na obleki. Torbica in ostali modni dodatki so prav tako narejeni iz ostankov porabljenega materiala tekstila in usnja ter preoblikovanih odpadnih pločevink.

Nitasto krilo
Oblikovalka: Urša Štrukelj

To je čista ljubezen. Šiviljski ostanki se objemajo in radostno ovijajo ena prek druge. Igrajo se, da so gozdni slap, poln sonca ali zaprašena cesta ob morju. V svoj objem rade vzamejo kos tkanine in se poigravajo z barvami in nastalimi vzorci. Včasih sanjajo, da so pajkova mreža ali babičina prosojna čipka. V resnici jo držijo skupaj le sledovi šivanja.

Modni dodatek: Kave bi (Smetumet)
Sladka ali grenka, turška ali espresso, kratka ali dolga, bela ali kapučino, arabika ali etiopska, s piškotom ali nikotinom. Mogočen je rod kofetarjev in kofetaric. Galone črnine zlivamo v svoja telesa. Kilometri kavne embalaže se vijejo za nami. No, pa bodimo dosledni. Zakaj ne bi imeli še cekarja, ki diši po kavi? Morda bomo potem kave pili manj. Ali pa še več. Naša skušnjava bo dobesedno vedno v naših rokah.

Narobe svet
Oblikovalka: Linda Ogrizek

Kreacija je nastala na podlagi koncepta obračanja oblačila, v katerem hlače postanejo majica in  obratno.  Oblikovalka se sprašuje  kako preoblikovati nekaj, kar že ima svojo obliko in je že oblačilo, pri čemer je uporabila tudi pokrovčke kozarcev za vlaganje kot značke, ki so večni modni dodatek za mlade.

»No name«
Oblikovalka: Barbara Živčič

Oblikovalka se je poigrala z domačo haljo, ki postane unikatno modno oblačilo, ki ga dopolnijo na novo poustvarjene hlače. Koledarska napoved na topu in narava v roki. Le kaj je lepšega …

Gala
Oblikovalka: Karmen Jeršinovec

Pri ustvarjanju je oblikovalko navdihnilo nalaganje plasti ter nasprotja svetlo - temnega, teksturirano gladkega, sintetično - naravnega ter krhkosti in moči. Plašč je nastal iz prevleke za sedežno garnituro in odpadnih ostankov filca.


O PROJEKTU OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU!

Društvo Ekologi brez meja je pobudnik projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, največjega okoljskega projekta v zgodovini Slovenije. V okviru projekta bo potekalo do sedaj najobsežnejše kartiranje divjih odlagališč v Sloveniji, ki bo omogočilo prvi enoten in tudi največji digitalni register le-teh. V soboto, 17. aprila 2010, bo po estonskem zgledu potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta združiti 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov. K sodelovanju v projektu so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.

Namen projekta je tudi okoljsko osveščanje prebivalcev Slovenije ter izobraževanje o pravilni okoljski naravnanosti. V ta namen v sklopu projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! potekajo številni dogodki po vsej Sloveniji:

  • Karavana Očistimo Slovenijo v enem dnevu
  • Okrogle mize
  • Preliminarna čiščenja
  • Modna revija 3 Re – Rethink/Reuse/Recycle
  • Itd.

Častni pokrovitelji projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu so dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, dr. Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Zlati pokrovitelj projekta so KD Skladi, Sklad KD Nova energija, eko Karavano pa na poti po Sloveniji velikodušno podpirata družbi Ljubljanske mlekarne in Honda.

Dodatne informacije:

Polonca Štritof
Komuniciranje z mediji
E: polonca.stritof@ocistimo.si
T: 051 628 225
W: www.ocistimo.si

Eva Celec
Organizacija modne revije 3 Re
E: eva.celec@ocistimo.si
T: 031 747 353


Prijava na Čist-e-novice