Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Ločuj in zasluži


Ločevanje odpadkov se izplača, po novem (oz. od lanskega leta) z malo sreče in skrbnim ločevanjem lahko celo zaslužite!

Začelo se je v ZDA …

V eni izmed lokalnih skupnosti v Illinoisu (ZDA) so se problema ločenega zbiranja odpadkov lotili zelo inovativno – uvedli so odpadkovno loterijo. Enkrat tedensko so izbirali naključno gospodinjstvo, ki so mu so pregledali odpadke. Če so bili vsi odpadki med seboj pravilno ločeni, je gospodinjstvo prejelo denarno nagrado, v nasprotnem primeru se je nagrada prenesla v prihodnji teden. V nekaj mesecih so zabeležili, da se je zbrana količina ločenih odpadkov povečala za 400 %.

… in se prijelo tudi v Sloveniji

Nagradno igro je po priporočilu Petre Matos, ene od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, uvedla tudi Snaga.

V nagradni igri Ločuj in zmaguj je lansko leto podjetje Snaga tistim, ki so imeli nekaj sreče pri žrebu in so pravilno ločevali odpadke, podelilo skoraj 10.000 evrov. Nagradna igra je letos nekoliko spremenjena, še vedno pa Ljubljančane in Ljubljančanke spodbuja k ločevanju odpadkov.

Petdest nagrad po 375 evrov

V šestih krogih nagradne igre bo posebna komisija izžrebala po deset odjemnih mest, na katerih bodo pregledali, kako vestno njihovi uporabniki ločujejo odpadke. Petkrat (aprila, maja, junija, septembra in oktobra) bodo izžrebali deset naključno izbranih mest, novembra pa bo žrebanje potekalo le med vrtci in šolami.

V vsakem od prvih petih krogov je za nagrade namenjeno 3.750 evrov. Vsaka posamična nagrada torej znaša 375 evrov. Nagrade, ki ne bodo podeljene, se prenesejo v zadnji krog, kjer se bodo zanje lahko potegovali najmlajši.

Kako do nagrade?

Poleg sreče pri žrebu potrebujete še malo znanja in doslednosti pri ločevanju odpadkov. V pregledani posodi za mešane odpadke mora biti manj kot pol teže odpadkov takih, ki sicer sodijo v druge zabojnike. Torej mora biti v posodi za ostale odpadke manj kot polovica papirja, kartona, embalaže, stekla in bioloških odpadkov.

Poleg pravilnega ločevanja je pomembno, da posoda za mešane odpadke ni prepolna in da so dodatni odpadki odloženi v pravih vrečkah (vrečkah z napisom Snaga). Okolica posod mora biti urejena in čista, v posodi za mešane komunalne odpadke pa nikakor ne sme biti nevarnih odpadkov (barve, olja, laki, topila, škropiva, zdravila, baterije, akumulatorji).

Foto: Jaka Vukotič

Cilj: Letno ločimo 170 kg odpadkov

Osnovni namen igre je spodbuditi in motivirati prebivalce Ljubljane k ločevanju odpadkov. Cilj je jasen: želimo si, da bi do leta 2013 vsak prebivalec zbral 170 kilogramov ločenih odpadkov na leto. V Ljubljani trenutno v enem letu zberemo 105 kilogramov, na Danskem pa kar 195 kilogramov ločenih odpadkov na prebivalca.

Lani nam je tudi s pomočjo nagradne igre Ločuj in zmaguj uspelo zbrati 4.502 ton ločenih odpadkov več kot leto prej.

Da bi bilo ločevanje odpadkov še lažje, smo v vseh gospodinjstvih marca prejeli priročnik za ravnanje z odpadki, novo podobo pa je dobila tudi priročna Abeceda odpadkov.

Če ste pri ločevanju odpadkov v zagati in ne veste, kam sodi kateri odpadek, kliknite na spletno stran Snage, v iskalniku vtipkajte ABC in preverite v Abecedi odpadkov.

Na spletni strani Snage prav tako najdete nasvete, ki vam bodo olajšali ločevanje, urnike odvozov, delovni čas Zbirnega centra Barje, cenike Snaginih storitev in še mnogo drugega.

Tekst: Petra Arula


Prijava na Čist-e-novice