Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Na vsakem postanku se naučimo kaj novega

 

Karavana Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je danes na obisku že v tretjem slovenskem mestu, Novi Gorici, pa tudi v prihodnjem tednu ostaja na severnem Primorskem, saj odhaja v Kobarid. Mi pa smo zbrali vtise s prvih dveh postankov, v Murski Soboti in Mariboru.

»Namen karavane je prebivalce Slovenije opozoriti, da bo tudi v njihovem lokalnem okolju 17. aprila potekala največja vseslovenska čistilna akcija v zgodovini Slovenije, in jih spodbuditi, da se akciji pridružijo tudi sami«, je povedala ena od vodij projekta, Petra Matos, in nadaljevala: »Želja Društva Ekologi brez meja je, da se okoljske akcije čiščenja divjih odlagališč udeleži čim večje število prostovoljcev, ki bodo s svojimi dejanji pripomogli k uspešnosti projekta!«

V nakupovalnem središču Maximus v Murski Soboti so bili najbolj dejavni otroci, ki so pokazali, kako je treba pravilno ločevati odpadke, pa tudi, da ni vse, kar se znajde v smeteh, odpadek, in lahko kaj tudi uporabimo za drugačen namen. Podobno so otroci svoje znanje pokazali v Mariboru, kjer so prav tako ločevali odpadke. Mariborski otroci z Waldorfske šole in OŠ Franc Rozman Stane so predstavili še čudovite eko ozaveščevalne risbe, otroci z OŠ Draga Kobala pa so nastopili s krajšo glasbeno točko.

Odrasli so bolj dejavni na okroglih mizah, kjer si izmenjamo različna mnenja in povemo izkušnje, pravi vodja ozaveščanja pri akciji Nara Petrovič. »Od udeležencev se tudi mi učimo, vsakič znova si delam beležke z dobrimi idejami,« je še dodal.

Več kot zgolj formalnost so tudi srečanja z župani, saj je ravnanje z odpadki za občine pomembno vprašanje. Tako je ob srečanju mariborski župan Franc Kangler rekel: »Vesel sem takšne pobude, predvsem pa ljudi, ki svoje znanje in izkušnje izkoriščajo za prostovoljne aktivnosti, s katerimi bo Slovenija postala bolj čista država.«

Tekst: Martina Budal


Prijava na Čist-e-novice