Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Največja prostovoljska čistilna akcija v zgodovini Slovenije poteka po načrtih

Ljubljana, 17. april – Ob deveti uri zjutraj se je v 207 od 210 slovenskih občinah (v treh se je ta odvila prejšnji teden) in nekaterih krajih v zamejstvu pričela osem mesecev načrtovana čistilna akcija. V pripravo projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bilo vključenih preko 1000 prostovoljcev. Preko spleta se je na akcijo do včeraj prijavilo 120.000 prostovoljcev, organizatorji pa jih pričakujejo mnogo več. Prostovoljci pod vodstvom vodij zbirnih mest in divjih odlagališč čistijo več kot 7000 divjih odlagališč ter tudi razpršene odpadke v mest. Po do sedaj zbranih podatkih v vseslovenskem čiščenju danes sodeluje 194.000 prostovoljcev. Podatke o količini zbranih odpadkov bodo organizatorji zbirali do 19. ure. V skladu z navodili se odpadki ustrezno (po sistemu raznobarvnih vreč) ločujejo že na samem prizorišču čiščenja. Odpadke bodo danes do 20. ure z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki z več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste in podjetja DINOS. V akciji so sodelovali tudi predstavniki državnega vrha. V zahvalo prostovoljcem organizatorji vabijo tudi na spremljajoče dogodke po občinah, predvsem pa na tri večje zabave z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki, ki se pripravljajo v Mariboru, Novi Gorici in Ljubljani.

LJUBLJANA - Po besedah Nine Marolt, koordinatorke akcije v Ljubljani, se je po pričakovanjih na zbirna mesta zgrnilo precej večje število prostovoljcev, kot se jih je prijavilo na spletu. »Prostovoljce smo zato preusmerjali na čiščenje razpršenih odpadkov po bližnji okolici, v Novih Jaršah so zbrali 180 vreč, veliko odpadkov na Barju in Rakovi Jelši še čaka na odvoz. Deponije so zelo obremenjene, zato prostovoljci čakajo na odlaganje tudi po eno uro.« Vse prostovoljce prevoznike prosimo, da odpadkov ne vozijo neposredno na deponijo, temveč naj za usmeritev pokličejo občinskega organizatorja.

Akcije so v Ljubljani potekale po četrtnih skupnostih, potapljači pa so čistili tudi Ljubljanico.

MARIBOR - Tomaž Muršak, eden od organizatorjev akcije v Mariboru, je povedal, da so se danes prostovoljci zbrali na 85 zbirnih mestih in od tam šli čistit 70 divjih odlagališč. Prostovoljcem so v Mariboru razdelili 5600 parov rokavic in 11.000 vrečk, pričakujejo pa, da bodo zbrali 50 ton odpadkov. Akcije se je po sedaj zbranih podatkih udeležilo 5890 prostovoljcev.

KRANJ - Po besedah Mete Odar, koordinatorke akcije v Kranju, je danes od 9. do 14. ure čistilo 1300 prostovoljcev. Divje odlagališče pri Hrastju je pomagal čistiti tudi evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik. Zaradi odmevnosti in ozaveščanja o problematiki odpadkov je bila akcija po njegovem uspešna že pred samim čiščenjem.

Organizacijska ekipa z gorenjskega konca ocenjuje, da se je skupaj zbralo okrog 20.500 ljudi, sproti pa so uspešno reševali pomanjkanje vrečk. V Radovljici se je akcije udeležilo 2580 prostovoljcev.

V Ljubljano sta včeraj prispela tudi člana estonske ekipe, ki so akcijo izvedli leta 2008 in en predstavnik projekta Let's Do It World s Finske. Danes poteka akcija podobnega formata tudi v Litvi, kjer organizatorji pričakujejo 100.000 ljudi.


Dodatne informacije:
Polonca Štritof
T: 051 628 225
E:
polonca.stritof@ocistimo.si

 


Prijava na Čist-e-novice