Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Odlična praksa


17. aprila, ko se bomo vsi skupaj posvetili čiščenju naše zelene dežele, bodo v Postojni združili toliko stvari, da se bodo čudili še turisti, ki si bodo prišli ogledat (le) jamo.

Na sobotni dan pred Dnevom Zemlje poteka pred Postojnsko jamo tradicionalna Prireditev KRAS v očeh otrok in mladostnikov, letošnji sobotni dan, 17. april 2010, pa povezuje Prireditev z vseslovensko čistilno akcijo.

Združili se bodo vzgojno-izobraževalne ustanove, Zavod RS za šolstvo, podjetje ZEOS d. o. o., Mreža Ekošol in drugi organizatorji aktivnosti za mlade, ki so sodelovali v Natečaju KRAS v očeh otrok in mladostnikov ter bodo v Akcijo pred Postojnsko jamo vključeni aktivno in ustvarjalno na različne načine; v povezavi z Občino Postojna, Občino Pivka, Društvom tabornikov Rod kraških viharnikov Postojna, Prostovoljnim društvom gasilcev Postojna, Publicus d. o. o. in drugimi.

Kaj vse se bo 17. aprila od 10.00 do 17.00 dogajalo ure pred Postojnsko jamo?

Potapljači Društva za podvodne dejavnosti RAK bodo očistili reko Pivko pred Postojnsko jamo. Učenci Občin Postojna in Občine Pivka bodo v organizaciji Turizma KRAS, d. d. posebno skrb namenili čiščenju naravnih in kulturnih znamenitosti, na površju (okolje Predjamskega gradu, Park vojaške zgodovine, učno pot na Primož) in v podzemlju Postojnskih jam.

Udeleženci akcije in ostala javnost bodo zbirali elektronske odpadke na parkirišču pred Postojnsko jamo z vabilom: Ni debate, kam na KRASU dati aparate!

Pod okriljem ZEOS d.o.o bo OŠ Košana ponovno ustvarjala prostorsko instalacijo iz različnih odpadnih elektronskih odpadkov, Mreža Ekošol pa bo predstavila skulpture iz odpadnih baterij.

Nastopi mladih bodo na osrednjem odru čez dan popestrili dogajanje v okolju Postojnske jame, udeleženci pa bodo objavljali rezultate sodelovanja v svojih okoljih po Sloveniji.

Tekst: Petra Arula
 
 


Prijava na Čist-e-novice