Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Otvoritev razstave likovnih del natečaja Ustvarjamo iz odpadkov v Državnem zboru RS

 

Ljubljana, 9. april – Danes je v preddverju velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije potekala otvoritev razstave izbranih likovnih izdelkov natečaja Ustvarjamo iz odpadkov. Natečaj je del projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Razstavo likovnih izdelkov, ki so jih ustvarili otroci sedmih izbranih osnovnih šol in vrtcev, so slovesno odprli predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar ter ena od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Petra Matos.

V okviru projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! poteka tudi likovni natečaj Ustvarjamo iz odpadkov, v katerem so sodelovali otroci iz slovenskih osnovnih šol in vrtcev. Na likovni natečaj je zaenkrat prispelo več kot 200 ustvarjalnih predlogov otrok. Na razstavi, ki je le le manjši del celotnega natečaja, z deli sodelujejo otroci Vrtca Manka Golarja iz Gornje Radgone pod mentorstvom koordinatorke Mateje Vrbnjak, otroci OŠ Gabrovka – Dole pod mentorstvom Nataše Zupančič, otroci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, pod mentorstvom Marjete Hostnik, otroci OŠ Žirovnica, pod mentorstvom Andrejke Dolar, otroci OŠ Toneta Čufarja pod mentorstvom mag. Majde Jurkovič, otroci Vrtca Črnuče – Ostržek pod mentorstvom Majde Novak in otroci OŠ Jurija Vege iz Moravč pod mentorstvom Inge Ivartnik. Izmed vseh prispelih predlogov bo strokovna komisija pod vodstvom akademske slikarke Metje Stritmar in ustvarjalk Kulturno-ekološkega društva Smetumet izbrala najprodornejše ter jih tudi nagradila.

 

Domiselne skulpture šolarjev

Goste je pozdravil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki je ob tej priložnosti ponovno izrazil svojo podporo projektu.

Med drugim je dejal, da je razstava delo otrok, od katerih bi se morali odrasli učiti občutljivega dojemanja okolja. Po Türkovih besedah bomo morali spremeniti naš odnos do okolja, ob čemer računa predvsem na mlade generacije, od katerih se bodo lahko učili tudi starejši. Spomnil je, da nismo prva država, ki je uvedla tovrstno čistilno akcijo, upa pa, da bomo ena izmed najuspešnejših pri akciji sami, kot tudi sicer pri resnosti obravnavanja okoljske problematike. To bo, kot je poudaril, tema naslednjih desetletij vsega človeštva. "Poleg tehničnih rešitev in ekonomske računice bomo morali delati tudi na naši zavesti", je opozoril. Vesel je razstave, ki na "neestetiziran način" prikazuje stanje in vzpodbuja k čistilni akciji, pri kateri bo, kot je obljubil, sodeloval tudi sam.

Predsednik Državnega zbora in častni pokrovitelj projekta dr. Pavel Gantar je v nagovoru poudaril:
»Prepričan sem, da bi redko srečali koga, ki za akcijo še ni slišal. Namreč karavane in dogodki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se odvijajo iz dneva v dan širom po Sloveniji, danes na Primorskem, jutri na Štajerskem in tako naprej. V akcijo se vključujejo šole, ministrstva, podjetja ... Po zadnjih podatkih je vključeno že prek 100.000 prostovoljcev. Vesel sem, da del projekta gostimo tudi v naši hiši, in sicer z razstavo izdelkov (iz recikliranih materialov) otrok in mladostnikov. Otroška likovna dela obravnavajo vprašanja onesnaževanja okolja in bližajočo se čistilno akcijo. Zagotovo so ena od najčistejših oblik sporočanja o našem ravnanju  z okoljem in odpadki, ki so jih otroci in mladostniki tokrat uporabili za zanimive izdelke, skulpture, risbe in drugo.«

Ena od vodij projekta Petra Matos je povedala, da je pričujoča razstava samo kanček vpogleda v nabor likovnih izdelkov šol in vrtcev, ki so prispeli na likovni natečaj Ustvarjamo iz odpadkov ter poudarila, da so »otroška likovna dela sledila problematiki onesnaževanju okolja in bližajoči se čistilni akciji. So vsebinsko kritična, na trenutke poučna, predvsem pa brez  preračunljivosti, da bodo všečna. Veseli me, da so se tudi otroci, skozi svojo igrivo ustvarjalnost priključili projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«

Slovesno otvoritev razstave likovnih del natečaja Ustvarjajmo iz odpadkov je povezovala ambasadorka projekta Saša Einsiedler, nastopila pa sta glasbenika Vesna Zornik in Janez Dovč, prav tako ambasadorja projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Razstava izbranih likovnih del, ki so jih pripravili otroci in mladostniki na temo odpadkov in varovanja okolja, bo v Državnem zboru na ogled do petka, 16. aprila 2010.

 

Dr. Pavel Gantar, dr. Danilo Türk in Petra Matos

Organizacijska ekipa s predsednikom države dr. Danilom Türkom ter nekaterimi ambasadorji projekta Sašo Einsiedler, Manco Košir, Juretom Koširjem in Dalajem Eegolom

Ambasadorka in današnja moderatorka programa, Saša Einsiedler

Ambasadorja Janez Dovč in Vesna Zornik med nastopom


Prijava na Čist-e-novice