Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Pobudniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! predstavili potek čistilne akcije

 

Ljubljana, 15. april 2010 – Danes je v prostorih Slovenijalesa potekala še zadnja novinarska konferenca pred vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. V okviru novinarske konference so člani Društva Ekologi brez meja predstavili različne vidike projekta, potek akcije ter sveže podatke.

Na novinarski konferenci pred akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki je potekala v četrtek, 15. aprila, so nastopili predstavniki Društva Ekologi brez meja - vodji projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Aleš Pevc in Petra Matos, namestnik vodje skupine za popis Jaka Kranjc, koordinatorka projekta na nivoju občin Urša Zgojznik, vodja skupine za pokrovitelje Ingrid Vidmar, vodja organizacije zabave Polona Klemenčič in tiskovna predstavnica projekta Polonca Štritof. Govorci so predstavili stanje divjih odlagališč v Sloveniji pred začetkom akcije, potek popisa divjih odlagališč in terenskega dela, ki so ga opravili prostovoljci ter organizacijo projekta, ki je potekala dobrih sedem mesecev, tudi na lokalnem nivoju.

Namestnik vodje skupine za popis pri projektu OSVED! Jaka Kranjc je ob tej priložnosti poudaril: »V okviru projekta nam je do sedaj uspelo popisati 11.394 divjih odlagališč, od tega pa kar 45 % vsebuje tudi okolju nevarne odpadke! V okviru akcije bomo 17. aprila čistili približno 7.000 divjih odlagališč. Predvsem pa smo ponosni, da smo ustvarili prvi vseslovenski digitalni register divjih odlagališč, ki bo v pomoč tudi vsem nadaljnjim okoljskim akcijam. Že od vsega začetka je javno dostopen in državljani lahko prijavijo opažena divja odlagališča.«

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! so podprle vse slovenske občine in z zagotavljanjem potrebne infrastrukture omogočile izvedbo akcije na lokalnem nivoju. Koordinatorka projekta OSVED! na nivoju občin Urša Zgojznik je opozorila na veliko vlogo lokalnih organizacij, ki so pripomogle k projektu: »Da je projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! zares postal vseslovenski, so zagotovo zaslužne lokalne organizacije, klubi in društva, ki imajo že dobro vzpostavljeno infrastrukturo, s katero so lahko podprli tako obsežen projekt. Seveda smo se tudi na lokalnem nivoju soočali z omejitvami, ki so bila predvsem povezana s stroški odvoza in dvomom, da taka akcija sploh lahko uspe. Na koncu smo pridobili na svojo stran vseh 210 slovenskih občin, njihovih javnih služb ter lokalnih organizacij. Ključna pa je bila požrtvovalnost koordinatorjev na nivoju občin, ki je bila res brez primere. Seveda so pomembne tudi lokalne šole in vrtci, ki so najmlajše izobraževale o pravilni okoljski drži ter jih na ustvarjalen način vključile v projekt.«

Akcija čiščenja divjih odlagališč bo skupaj potekala pet ur. Na dan akcije se vsi prostovoljci ob 9. uri zberejo na dodeljenem zbirnem mestu, kjer bodo prejeli navodila, osnovne potrebščine in zemljevide ter bodo razporejeni v skupine. Prostovoljci bodo prejeli rokavice in vrečke za čiščenje, ki jih bodo v pretežni meri zagotovile občine oziroma komunalna podjetja. Organizatorji pa priporočajo, da vsak prostovoljec s sabo prinese še kako dodatno veliko črno ali modro vrečko ter močne rokavice. Opozarjajo tudi, da se vsi prostovoljci, ki bodo sodelovali v akciji, primerno oblečejo ter s sabo prinesejo vodo. Do nekaterih divjih odlagališč, ki so od zbirnega mesta oddaljena več kilometrov, bodo prostovoljci lahko dostopali tudi z avtom, zaželeno je seveda, da se jih več pelje v enem vozilu.

Ena od vodij projekta OSVED! Petra Matos se je ob tej priložnosti zahvalila občinam ter lokalnim komunalnim podjetjem, ki so podprla akcijo: »Zares velika zahvala gre vsem slovenskim občinam! Izjemno je, da so nas podprle prav vse! Hvala vsem lokalnim komunalnim podjetjem, ki bodo poskrbela za odvoz odpadkov in hkrati omogočila, da bomo odpadke lahko tudi reciklirali! To je izjemen dosežek! Seveda bi se ob tej priložnosti rada zahvalila tudi našim partnerjem, ambasadorjem in podpornikom, brez katerih bi bilo združiti Slovence, v enem dnevu, nepredstavljivo!«

Cilj akcije je, da se ločeno zbere 60–70 % odpadkov. Zato je pomembno, da se že na samem divjem odlagališču v čim večji meri ločuje odpadke, da bo ostanek, ki se odloži na deponiji, čim manjši. Kar posledično pomeni tudi manjše stroške za občine. Zaradi lažjega ločevanja odpadkov, transporta in recikliranja se bodo manjši odpadki pobirali v barvne plastične vrečke. Nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče (salonitke), igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijski nevarni odpadki, kemikalije, bojna in eksplozivna sredstva, se v okviru akcije nikakor ne bo pobiralo niti premeščalo. Vrečke z odpadki bodo po koncu čiščenja naložene na prevozna sredstva. Če to zaradi količine logistično ne bo mogoče, se bo najprej odpeljalo ločene in večje odpadke, kot so kovine, bela tehnika ipd.

Eden od vodij projekta OSVED! Aleš Pevc je izrazil zadovoljstvo nad potekom akcije: »Zavedati se moramo, da nam je Slovencev v pol leta, odkar poteka akcija, uspelo že ogromno! Odkrili smo 11.394 divjih odlagališč in ustvarili prvo digitalno karto divjih odlagališč v Sloveniji! Verjamem, da se bomo državljani Slovenije v soboto, 17. aprila združili in poskrbeli za našo svežo prihodnost! V kolikor zaradi različnih vzrokov ne bomo v celoti očistili katerega izmed divjih odlagališč, bodisi zaradi velikosti bodisi zaradi dostopa, se bomo potrudili, da bomo divje odlagališče očistili v kateri izmed naslednjih akcij!«

Za odvoz odpadkov z zbirnih točk za odpadke na urejena odlagališča in v reciklažne centre bodo poskrbele občinske komunalne službe, Direkcija RS za ceste in podjetja za prevzem odpadkov Dinos ter Zeos. Družba Slopak bo poskrbela za sortiranje in recikliranje odpadne embalaže in odpadnih gum. Vse ločeno zbrane odpadke se bo prepeljalo v predelavo, preostale pa bodo odložili na urejena odlagališča.

Vodja skupine za pokrovitelje pri projektu OSVED! Ingrid Vidmar je opozorila na prostovoljsko naravo celotne akcije: »Akcijo organizirajo ter v njej sodelujejo zgolj prostovoljci. To je bistvo projekta OSVED! Do sedaj smo za izvedbo projekta porabili približno 20.000 evrov pokroviteljskih oziroma donatorskih sredstev, predvidevamo pa še strošek v približni višini 70.000 EUR. Razdelili smo rokavice za čiščenje, za odvoz odpadkov pa bodo na dan akcije poskrbele občine. Vsi ambasadorji v projektu sodelujejo zgolj prostovoljsko, prav tako tudi ožja organizacijska ekipa projekta OSVED!, ki za svoje delo ne prejema nobenega plačila ali povračila stroškov. Seveda so k projektu pripomogle tudi občine oziroma lokalna komunalna podjetja, ki so zagotovila odvoz odpadkov. Brez njih projekta zagotovo ne bi mogli izvest!«

Društvo Ekologi brez meja po zaključku akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pripravlja še zaključne zabave v treh slovenskih mestih – Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, ki so namenjene vsem prebivalcem Slovenije oziroma vsem prostovoljcem, ki so se udeležili akcije in podpornikom projekta. Vodja organizacije zabave pri projektu OSVED! Polona Klemenčič je izrazila zadovoljstvo nad pestrostjo programa: »Zabave so zahvala vsem prostovoljcem in podpornikom projekta OSVED! Glede na to, da je projekt podprlo toliko znanih ambasadorjev, bo program v vseh treh mestih zelo pester. Nastopilo bo mnogo glasbenikov, med njimi tudi Ansambel Saša Avsenika, Elvis Jackson, Jadranka Juras, Billysi, Multiball, Stroj Machine, Adanna in Tide! Pripravili pa smo program tudi za najmlajše, skratka za vse generacije! Dogodek bosta v Ljubljani povezovala Alenka Strnad in Boštjan Gorenc – Pižama, v Mariboru pa Veronika K. Žajdela in Tin Vodopivec.«

Eden izmed govorcev na novinarski konferenci je bil tudi dr. Peter Groznik predsednik uprave družbe KD Skladi, ki je kot Zlati pokrovitelj podprla projekt OSVED! in poudaril: »Naše sodelovanje v projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu bi lahko ponazorili s sloganom Čisti lokalno, investiraj globalno. S svojim delom in časom bomo namreč prostovoljci očistili našo Slovenijo, z vlaganjem v naš sklad KD Nova energija, katerega vhodna sredstva namenjamo tudi projektu, pa lahko vlagatelji prispevajo k čistejši prihodnosti celega sveta!«

Na jutro novinarske konference se je z obiskom pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću zaključila karavana OSVED!, ki je od 6. marca do 15. aprila obiskala 14 slovenskih mest: Mursko Soboto, Maribor, Novo Gorico, Kobarid, Ribnico, Celje, Komendo, Kranj, Velenje, Novo mesto, Zagorje, Slovenj Gradec, Koper in Ljubljano.

Na čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zaenkrat prijavljenih približno 120.000 prostovoljcev, prijave pa še vedno potekajo na spletni strani www.ocistimo.si.

Na dan čistilne akcije, 17. aprila, bodo podatki o poteku akcije (število prostovoljcev, količina očiščenih odpadkov itd.) sproti objavljeni na spletni strani.

Medijsko središče bo na dan akcije vzpostavljeno v poslovni stavbi Slovenijalesa na Dunajski 22 v Ljubljani, kjer ste dobrodošli od 8.00 do 17.00.
Tekom dneva bo pet prostovoljcev za novinarje dosegljivih tudi na naslednjih telefonskih številkah:

 • Polonca Štritof, 051 628 225
 • Pika Kofol, 041 819 838
 • Anja Vilotič, 031 375 939
 • Pika Golob, 031 501 678
 • Rok Knafelj (informacije o udeležbi častnih pokroviteljev in ambasadorjev), 040 756 739

Predvideni časovni razpored in zbrani podatki

 • Ob 11.00 bo predvidoma znano okvirno število prostovoljcev, ki čistijo.
 • Do 14.00 pričakujemo grobo oceno količine zbranih odpadkov s strani občinskih organizatorjev.
 • Do 15.00 lahko pričakujete prvo sporočilo za medije, v katerem bomo povzeli do takrat zbrane podatke s poudarkom na Ljubljani, Mariboru in Kranj.
 • Ob 16.30 vas vabimo na novinarsko konferenco, na kateri bo prisotna vsa ožja organizacijska ekipa, ki vas bo informirala o različnih vidikih uspešnosti izvedbe akcije.

Prisrčno vabljeni tudi na tri velike zabave:

 • v Ljubljani na Pogačarjevem trgu ob 18.00,
 • v Mariboru na Snežnem stadionu ob 16.00,
 • v Novi Gorici na Bevkovem trgu ob 16.00.

 

Dodatne informacije:

Polonca Štritof

Komuniciranje z mediji

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

E: polonca.stritof@ocistimo.si

W: www.ocistimo.si


Prijava na Čist-e-novice