Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Slovenska vojska bo s preliminarno čistilno akcijo opozorila na projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

 

Ljubljana, 8. aprila – Predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! in predstavniki Slovenske vojske so na tiskovni konferenci predstavili vzorčno čistilno akcijo, ki bo potekala 10. aprila in v okviru katere bosta očiščeni dve divji odlagališči na zemljiščih, ki so v upravljanju Ministrstva za obrambo. Vzorčna čistilna akcija, v kateri bodo sodelovali predstavniki Slovenske vojske in predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, je namenjena opozarjanju na bližajočo vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki bo potekala 17. aprila.

Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je podprla tudi Slovenska vojska in na današnji novinarski konferenci napovedala izvedbo preliminarne oziroma vzorčne čistilne akcije, ki jo bodo skupaj s predstavniki projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! izvedli v soboto 10. aprila. V okviru akcije bosta očiščeni dve divji odlagališči na zemljiščih, ki so v upravljanju Ministrstva za obrambo - nekdanji vojaški poligon Strmica nad Vrhniko in zemljišče ob Vojašnici Novo mesto. V okviru čistilne akcije bo Slovenska vojska očistila tudi osrednje vadišče Slovenske vojske Poček pri Postojni. Organizatorjem bo izvedba preliminarne akcije pomembna predvsem v smislu preverjanja logističnih in organizacijskih izzivov, s katerimi se bodo soočali med vseslovensko okoljsko akcijo, ki bo potekala v soboto, 17. aprila. ter v smislu postavljanja količinskih napovedi, v odvisnosti od časovne omejitve.

Pri čiščenju divjega odlagališča na nekdanjem vojaškem poligonu Strmica nad Vrhniko bo na dan vzorčne akcije sodelovalo 50 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Očistili bodo približno 25 kubičnih metrov odpadkov, ki se nahajajo v opuščenih hangarjih ter v naravnem okolju. Na divjem odlagališču na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto se na dveh lokacijah nahaja približno 10 kubičnih metrov odpadkov, ki jih bo pomagalo počistiti do 25 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. V čistilni akciji na Počku pa bo sodelovalo približno 180 pripadnikov in pripadnic Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje.

Podpolkovnica Slovenske vojske Mojca Pešec je izpostavila, da je vesela, da je tudi Slovenska vojska del vseslovenskega okoljskega projekta: »Izjemno me veseli, da se je projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pridružila tudi Slovenska vojska in da imamo tudi mi priložnost, da opozorimo na divja odlagališča, ki so danes velik okoljski problem. Vzorčna akcija bo zagotovo pomenila tudi dobro usmeritev oziroma logistični test za vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!«Vzorčna čistilna akcija predstavnikov Slovenske vojske in predstavnikov projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, bo potekala v soboto 10. aprila, med 9. in 14. uro.

Aleš Pevc, eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je povedal, da je k akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! trenutno pristopilo 105.000 prostovoljcev, organiziranih je 3.000 zbirnih mest in popisanih 10.400 divjih odlagališč. »Da akciji danes dobro kaže, je zaslužen prav vsak od približno 1.000 prostovoljcev, ki se po vsej Sloveniji dnevno trudijo za uspeh projekta! S preliminarno akcijo, ki jo bomo v soboto izvedli skupaj s predstavniki Slovenske vojske bomo preverili, kako se bodo prostovoljci uspeli držati navodil za ločevanje odpadkov - na akciji 17. aprila želimo namreč zbrati 60 - 70 % ločenih odpadkov, kar bo znatno zmanjšalo stroške odvoza in preprečilo nadaljnjo škodo za okolje.«

V okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! bo Slovenska vojska sodelovala tudi v soboto, 17. aprila, in sicer z vsemi pripadniki in pripadnicami, ki ne bodo na dolžnostih doma ali v tujini. Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske bodo v okviru akcije očistili zemljišča, ki so v lasti Ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča in druge objekte Slovenske vojske ter neposredno okolico njenih objektov. Odpadke bo Slovenska vojska zbirala ločeno. tiste, ki ne sodijo med odpadke za ločeno zbiranje pa bodo prenesli na zbirna mesta, ki jih bo določil organizator okoljske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Dodatne informacije:

Polonca Štritof
Komuniciranje z mediji
E: polonca.stritof@ocistimo.si
T: 051 628 225

 

Zlati pokrovitelj projekta Pokrovitelji projekta
KD, sklad Nova energija Slovenijales
XLAB
SINERGISE
NEOLAB
Medijski pokrovitelji projekta  
Žurnal24
Delo
Delo.si,
Dnevnik
GEA TV
Najdi.si
Nedeljski dnevnik
TV3
Radio 1
Europlakat
Radio Center
MTV Adria

Prijava na Čist-e-novice