Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Terenski popis odlagališč


17. april, dan, na katerega smo zavihali rokave in spet ozeleneli Slovenijo, je terjal mnogo priprav, načrtovanj, dogovarjanj in pogajanj.

Eno izmed ključnih opravil je bilo vsekakor popisovanje odlagališč. Predstavljamo vam tri zanimive izkušnje popisovalcev.

Foto: Urša Dolinšek

»Popis je potekal precej gladko, sicer ne čisto po načrtih, ker je bila situacija na 'najinem' terenu malo težja, saj sva popisovala zelo razgibano občino, kjer se je nemalokrat zgodilo, da sta bili dve sosednji točki, potrebni pregleda, na dveh različnih hribčkih z dvema popolnoma različnima dostopoma, kar je zadevo časovno malce podaljšalo. Sicer sva pri delu naletela na različne odzive domačinov; od tega, da so naju, ko so ugotovili, kaj počneva, nekateri prijazno napotili do kakšnega novega divjega odlagališča, ki bi ga sicer spregledala; nekateri pa so naju sprejeli s precejšnjim odporom in strahom, ki se je v pogovoru kazal preko jeze, v enem primeru je prišlo celo do glasnega besednega obračuna in fizične zapore poti, ki se je na srečo končal brez hujših posledic.«

»Vsekakor pa je bilo delo zanimivo, počutila sva se kot dva inšpektorja in pri vsakem novem popisu sva neizmerno uživala, saj sva v mislih že videla vse te dobre ljudi, ki na dan akcije pridno nalagajo te gore odpadkov na tovornjake. Vsekakor je danes, ko smo to dejansko tudi izvedli, občutek še toliko boljši. Res je lepo videti naravo tako pristno in izvorno!« sta nam povedala Urša Dolinšek in Rok Kržišnik, popisovalca občine Dobrova-Polhov Gradec.

Foto: Sabina Ogrič

»Pri popisu divjih odlagališč me je najbolj presenetil vzorec ponavljanja lokacije odlagališča. Lepa hiša, idilična okolica, za ovinkom 300 m naprej pobočje ali jama, polna razvovrstnih odpadkov, ki se kopičijo že vrsto let. Res zanimivo, kako skrivamo odpadke sami pred seboj in se hkrati prepričujemo ter verjamemo: Ne, na mojem ozemlju pa ni divjih odlagališč," je svoje opažanje opisala Sabina Ogrič, popisovalka v Idriji.

»Pri popisovanju odlagališč sem odkrival kraje, ki jih sam ne bi obiskal še vrsto let, in ugotovil, da so naši kraji še lepši, kot sem mislil prej. Poleg sem imel skoraj vedno družbo in tudi ta je bila lep dodatek k delu, ki ga je terjalo popisovanje, saj sem tako sodeloval z ljudmi v skupnem oblikovanju prihodnosti, kar mi je pustilo prav posebne spomine. Kar me je potrlo po eni strani, po drugi pa mi dalo zagona za naprej, je dejstvo, da bo treba še veliko akcij in dobre volje, da bomo počistili zasidrane zmotne navade ter posledično kupe smeti, ki se skrivajo v naših gozdovih.
Ta naloga mi je bila predvsem dober izziv, iz katerega sem se veliko naučil in doživel mnogo lepih trenutkov,« je o popisovanju povedal Matej Leskovec, vodja popisa divjih odlagališč v Idriji.

 

Da je bilo popisovanje lažje, je podjetje GEOSET, d. o. o. posodilo našim prostovoljcem 30 navigacij Garmin. Popisovalci so z njimi lažje locirali ter označili divja odlagališča in upajo, da si bodo z njimi lahko pomagali tudi pri naslednjih akcijah.

Tekst: Petra Arula


Prijava na Čist-e-novice