Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

V akcijo že vključena večina slovenskih občin

Iščemo popisovalce divjih odlagališč - Nekatere občine še iščejo občinske organizatorje - Dan čistilne akcije se hitro bliža

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je dobra dva meseca pred 17. aprilom v polnem razmahu.

Akcija je naletela na izjemen odziv, saj se k sodelovanju vsak teden prijavi približno 50 novih prostovoljcev. Največ dela imajo trenutno občinski organizatorji, ki so vez med organizatorji projekta in občinami ter komunalnimi podjetji. Zaenkrat ima organizatorje 160 občin. Akcija se organizira na 85 odstotkih površine Slovenije, kjer živi 92 % vseh prebivalcev. Dogovor o aktivnem sodelovanju pri akciji sta zaenkrat podpisali 102 občini.

Akciji se pridružujejo tudi številne vladne in nevladne organizacije. Samo v zadnjih dveh tednih so se v projekt vključili še: Direkcija RS za ceste, Gasilska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve s Policijo in Generalno policijsko upravo, Ministrstvo za obrambo RS s Slovensko vojsko in upravo RS za zaščito in reševanje, Ministrstvo za šolstvo in šport, ki vabi vse šole, da se udeležijo čistilne akcije, Notranjsko - Kraška Regionalna razvojna agencija, Olimpijski komite Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Slovenska potapljaška zveza, Slovenska turistična organizacija, Urad Republike Slovenije za mladino in Zavod RS za varstvo narave.

 

Trenutno je najpomembnejši popis divjih odlagališč 

Popisovalce divjih odlagališč ima okoli tretjina občin. Prostovoljci so preko Geopedije pregledali petino Slovenije in odkrili 2246 potencialnih divjih odlagališč, pomagajo pa tudi občani, ki so preko spletne strani www.ocistimo.si prijavili že preko 100 divjih odlagališč.

13. marca načrtujemo tudi iskalno-čistilno akcijo, na kateri bomo skupaj s skavti, taborniki in drugimi nevladnimi organizacijami izvedli skupno terensko popisovanje divjih odlagališč, pomagali pa bodo tudi vojska, policija in Zavod za Gozdove Slovenije.

Ker je prav popisovanje ena najzahtevnejših in najobsežnejših nalog, prosimo za pomoč pri iskanju in popisovanju divjih odlagališč. Več o popisu divjih odlagališč lahko izveste tu: Popis odlagališč.


V enem dnevu odstraniti 20.000 ton odpadkov

Dan čiščenja se hitro približuje. 17. aprila bo poleg čiščenja divjih odlagališč potekalo tudi čiščenje okolice šol in vrtcev, sprehajalnih in pohodnih poti, rek, jam ... Našo akcijo bomo povezali tudi s čistilnimi akcijami, ki jih že tradicionalno izvajajo v marsikateri slovenski občini. Letos želimo vse akcije združiti na en dan, pri tem združiti 200.000 ljudi in odstraniti 20.000 ton komunalnih odpadkov.

Akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se lahko pridružite na spletnem naslovu www.ocistimo.si. Vključite se tudi vi, skupaj nam bo uspelo!


Prijava na Čist-e-novice