Ozdravimo Zemljo


V soboto bomo tudi z vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! s skupnimi močmi pomagali materi Zemlji nižati povišano temperaturo. Majhen korak za človeka, velik za človeštvo ... In za živalstvo, rastlinstvo, mater Zemljo, ki nam omogoča Živeti, in košček čudovite zemlje – Slovenijo.

Tudi po akciji se zavedajmo svojih dejanj, ne le z ločevanjem odpadkov – to smo zdaj dokončno usvojili.

Izgovarjanje na to, da sami ne moremo narediti ničesar proti velikim korporacijam, onesnaževalkam, ki jim je mar le za dobiček, je zastarela obrabljena fraza. Saj je res, da sama ne bom nikoli tako onesnažila Zemlje kot ena manjša tovarna, pa če se bom še ne vem kako trudila. Precej slab izgovor – na svetu nas je šest milijard in če bomo vsi začeli pri sebi, bomo naredili ogromno. In samodejno vplivali na večje …

Sami lahko naredimo zelo veliko, tudi če nimamo dovolj denarja za hibridni avtomobil ali eko počitnice (si jih res ne moremo narediti kar sami?). Kolo ne onesnažuje, a nam zbistri misli že pred službo, po njej pa odžene skrbi, ko pritiskamo na pedala in vdihavamo sveži zrak. Tudi javna prevozna sredstva so ekološko sprejemljivejša, poleg tega se na njih lahko spočijemo, beremo, opazujemo ljudi ali se družimo. Ne nagovarjam vas, da prodajte svoj avtomobil, predlagam le, da med vsakdanjo vožnjo na delo raje malce zadihajte. Tudi Zemlja bo tako lažje razširila pljuča.

Premislite tudi o vseh prižganih lučeh, radiatorjih v kombinaciji z odprtimi okni, vrečkah, ko kupujete hrano (zelo lične nosilne vrečke in torbe lahko dobimo že vsepovsod), zavrženih predmetih in oblačilih, ki bi jih lahko podarili tistim, ki nimajo, napolnjenih hladilnikih s hrano, ki je je preveč in jo mečemo stran … Ne le, da bomo z le majhnimi dejanji pomagali Zemlji, celo privarčevali bomo.

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, profesorica za klimatologijo na Univerzi v Ljubljani in podpredsednica v biroju medvladnega panela za podnebne sprememb v Ženevi, pravi: "Slovenija in Evropa se ogrevata bolj, kot je izračun svetovnega povprečja ogrevanja, saj se kontinenti hitreje in močneje ogrevajo. In Slovenija ni nič na boljšem, je v evropskem povprečju glede segrevanja, glede onesnaževanja pa še močno zaostaja za svojimi razvitejšimi sosedami." Klemen Bergant iz Agencije RS za okolje dodaja: "Podnebne razmere se ne dogajajo samo nekje daleč nekomu, temveč se dogajajo tudi nam, v Sloveniji. Na območju Sredozemlja se bo količina padavin še zmanjševala!" Sprašujem se, koliko časa bo moja dežela še zelena dežela, če ne bomo korenito spremenili svojih navad.

Tekst: Petra Arula


Prijava na Čist-e-novice