Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Vodji projekta:

Petra Matos je univerzitetna diplomirana geografinja. Diplomirala je s področja gospodarjenja z odpadki. Zaradi neurejenosti tega področja v Sloveniji se je pridružila skupini, ki se ukvarja z dvigom osveščenosti na področju ravnanja z odpadki. Ob ustanovitvi društva Ekologi brez meja, je bila izvoljena za njegovo predsednico. V letu 2009 je postala del projekta Challenge Europe, ki ga vodi British Council. Predava o trajnostnem načinu življenja. Kot zavzeta popotnica je predana raziskovanju sveta. Poleg narave se navdušuje tudi nad razumevanjem sveta znotraj vsakega posameznika, zato nadaljuje svoj študij s specializacijo zakonske in družinske terapije.

 

 

 

 

 

 

Aleš Pevc je dejaven na številnih ekoloških projektih in projektih za zdrav način življenja. Je ustanovitelj in glavni urednik spletnega časopisa dobrih novic Pozitivke.net. Od leta 2005 organizira in vodi ekološko čistilno akcijo Vsak po svojo vrečo smeti. Leta 2007 je ob dogodkih Live Earth organziral kampanjo Live eko s katero se je preko radijskih valov ozaveščalo o pomenu ukrepanja proti podnebnim sprememembam. Leta 2006 sta z Matejem Sedmakom organizirala slovenski del kampanje Podari objem - Free Hug. Je soustanovitelj nacionalne vsebinske NVO mreže za zdrav način življenja in ustanovni član ekološkega prostovoljskega gibanja WWOOF Slovenija.

 

 

 

 

Ožja organizacijska ekipa:

 

Ingrid Vidmar je po izobrazbi univerzitetna diplomirana novinarka - prve delovne izkušnje si je nabirala z novinarskim delom na RTV SLO. Kasneje se je na strokovnem področju posvetila organizaciji dogodkov in konferenc, med drugim je zadnji dve leti sodelovala tudi pri organizaciji odmevne Microsoftove konference v Portorožu. Družboslovje, tuji jeziki in potovanja so njena strast, sicer pa se ji najpomembneje v življenju zdi ohranjati stik z naravo in ljudmi. Projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! se je pridružila, ker zanjo predstavlja profesionalni in osebni izziv, pri katerem možnosti za neuspeh praktično ni.

 

 

 

 

Jaka Kranjc je absolvent univerzitetnega študija gozdarstva. Diplomo piše s področja preučevanja sprememb rabe tal in zaraščanja degradiranih površin s pomočjo členjenja in objektne klasifikacije letalskih posnetkov. Projektu se je pridružil, da bi naredil nekaj dobrega za okolje, koristno uporabil svoja znanja in skupaj z ostalimi dobrovoljnimi prostovoljci postavil precedens za nadaljne akcije. Udeležil se je že več različnih čistilnih akcij, med drugim lanske v okolici Triglavskih jezer in Komne. V prostem času je navdušen gornik, turni smučar in raziskovalec gorske narave. Sodeluje tudi pri mnogih projektih o prosti programski opremi, ker verjame v prost pretok znanja in tehnologij.

 

 

 

 

Janez Matos je po izobrazbi univerzitetni diplomirani geograf. Navdušen ekolog je že od malih nog - komaj je shodil, je že pobiral odpadke po bližnjih gozdovih. Med študijem ga je pritegnil "backpackerski" način življenja, tako da je nekaj let preživel na potovanjih po Aziji. Po končani diplomi je aktivno sodeloval v več okoljskih nevladnih organizacijah. Sodeluje pri evropskem projektu Climate Advocates. Trenutno je generalni tajnik društva Ekologi brez meja. Študij nadaljuje na Univerzi v Ljubljani, kjer v okviru doktorskega študija varstva okolja pripravlja disertacijo na temo divjih odlagališč odpadkov.

 

 

 

 

Nara Petrovič je samostojni ustvarjalec in raziskovalec, pisatelj, predavatelj in prevajalec. Pogosto se udeležuje različnih dogodkov, povezanih z okoljsko tematiko doma in v tujini. O teh področjih veliko piše in predava. V Sloveniji aktivno sodeluje z gibanjem Soustvarjanje, Zavodom Ekovas in Permakulturnim društvom. Je pionir preprostega sonaravnega bivanja, o katerem govori njegova uspešnica »Človek: navodila za uporabo«. Ko je od prijateljev iz Estonije izvedel za projekt čiščenja države v enem dnevu, je to idejo prinesel v Slovenijo in se pridružil ekipi v društvu Ekologi brez meja, ki je pri nas prevzelo izvedbo projekta. Je eden najbolj zagnanih pobudnikov za nastanek prve ekovasi v Sloveniji. V svojem domu se opira na permakulturo in sonaravno pridelavo hrane.

 

 

 

 

Pika Golob je absolventka anglistike. Kot prostovoljka prevaja za Amnesty International Slovenije, vsako leto pa sodeluje tudi pri čistilni akciji ‘Packe v naravi’. Že od malih nog čuti globoko spoštovanje do narave. Projektu se je pridružila, ker verjame, da bo s tovrstnim aktiviranjem kritične mase prostovoljcev prišlo do spremembe splošnega odnosa do narave in do sočloveka.

 

 

 

 

 

 

 

Pika Kofol je pred diplomo iz teoretsko-metodološke komunikologije in 10 let prostovoljka na različnih področjih. Opravila je CPE Univerze v Cambridgeu in se ukvarja s prevajanjem, pisanjem ter urejanjem vsebin v različnih medijih. Poleg ekologije jo najbolj zanimajo nove družbene prakse, subkulture, področje človekovih pravic in literarna teorija. Prepričana je, da bo projekt predramil civilno družbo ter prispeval k zavedanju soodvisnosti človeka in naravnega okolja, ki mora postati eden glavnih ciljev naše dobe.

 

 

 

 

 

 

 

Polona Klemenčič je študentka organizacije in managementa kadrovskih in izobraževalnih sistemov na FOV. Dela ki jih opravlja: računovodja in asistent programa za organizacijo prevozov. Poleg tega razvija druge talente kot Dramska šola Barice Blenkuš, tečaj za inštruktorja pilatesa, kreativne delavnice risanja. V prostem času se posveti kolesarjenju, teku, pohodništvu, zabavi in prostovoljstvu na različnih področjih. Ker si vse premalo najdemo čas za zabavo, se ji zdi pomembno, da se znamo ljudje tudi poveseliti, ohranjati sproščenost in smisel za humor v vsakodnevnih opravilih, zato je prevzela nalogo organizacije zabav in dogodkov. K projektu se je pridružila, ker se zaveda pomembnosti odnosa ljudi do narave in ravnanja z odpadki.

 

 

 

 

Polonca Štritof je univerzitetna diplomirana anglistka in italijanistka. Od časa študija naprej se intenzivno ukvarja s prevajanjem strokovnih besedil. Med drugim je prevedla monografijo Okusimo Slovenijo prof. dr. Janeza Bogataja in znanstveno monografijo Revitalization of the Carthusian Monastery at Žiče. Trenutno kot prevajalka za angleški jezik sodeluje s portalom Energetika.NET. Ukvarja se predvsem s prevajanjem in lektoriranjem znanstvenih in strokovnih besedil na področju gradbeništva. Od 2007 je zaposlena je na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, kot predstavnica za odnose z javnostmi. Sodeluje na več mednarodnih in domačih projektih (ARCHES, SPENS, DEDI, TRA, CERTAIN,...), kjer skrbi za ustrezno promocijo znanstveno-raziskovalnih projektov v Sloveniji, komunikacijo med partnerji in prevajanje gradiv. Od 2004 do 2007 je kot učiteljica angleškega jezika delala na OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki, kjer je za koordinacijo svojega e-Twinning projekta Cross-Country z učenci šoli pridobila Evropski znak kakovosti. V prostem času se ukvarja s tekom, turnim smučanjem, pa še kakim vzdržljivostnim športom. Po duši je prostovoljka, ki še verjame v aktivizem, zato sodeluje v projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

 

 

Urša Zgojznik je po izobrazbi profesorica matematike in pedagogike. Zaposlena je v manjšem podjetju in aktivna na področju izobraževanja ter neformalnega učenja. Je človek z veliko zanimanji in trdno vero v boljši svet. Pri vseh stvareh, kamor vlaga znanje in čas, jo vodi načelo, da lahko tudi preprost posameznik doda svoj delež družbi. Ker je velika ljubiteljica narave, se je pridružila društvu Ekologi brez meja in akciji z željo, da se področji ekologije in varstva narave dvigneta med pomembnejše skupne cilje ljudi.

 

 

 

 

Lea Ružič je absolventka univerzitetnega študija geografije, diplomsko nalogo pa piše na temo geoinformacijske podpore naši čistilni akciji. Sodeluje v skupini za popis odlagališč in vodi skupino za iskanje popisovalcev. Kot študentka je zaposlena na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije, kjer se ukvarja s trajnostnim razvojem prometa v Ljubljani. Zanimajo jo torej trajnostni razvoj, varstvo okolja in prostorsko planiranje, ki sta po njenem mnenju neločljivo povezana. Zato se je tudi odločila za sodelovanje pri Očistimo Slovenijo, saj meni, da lahko prav državljani Slovenije naredimo največ, da jo ohranimo tako lepo tudi za prihodnje generacije. Po duši je športnica, najraje igra tenis, teče, smuča in se potaplja, športne veščine prenaša tudi na mlajši rod. Poleg tega obožuje potovanja, zato vsako leto za nekaj časa postane »backpackerka« in odkriva svet, k temu pa spada tudi učenje tujih jezikov. Kot najbolj zanimivo izkušnjo šteje lansko študijsko leto, ki ga je preživela na Nizozemskem, kar ji je prineslo dodatno širino in razumevanje sveta.


 

 

 


Prijava na Čist-e-novice