Facebook skupina Facebook stran Twitter Youtube

Prostovoljci znova združujemo moči - Vabilo k akciji iskanja divjih odlagališč v marcu 2011

Ljubljana, 7. januar – Ekologi brez meja znova vabimo prostovoljce, da se nam pridružijo pri boju proti nelegalnemu odlaganju - tokrat potrebujemo popisovalce divjih odlagališč v vsaki slovenski občini. Ste za to, da skupaj očistimo Slovenijo za vedno? Potem se nam pridružite v mreži aktivnih državljanov. Kako? 

V čem je pravzaprav težava? Ni bila ena akcija dovolj?

Žal ne. Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je bila nekaj posebnega. Več kot 270.000 se nas je združilo, povezali smo se za skupno dobro, prevzeli odgovornost za svoj kraj in pokazali, kako uspešni smo lahko, kadar se vsi borimo za isti cilj.

Prostovoljske čistilne akcije pa kljub mnogim pozitivnim učinkom problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. Tudi če bi lansko akcijo ponavljali v nedogled, bi problem divjih odlagališč ostajal. Ljudje ne spremenimo navad v enem dnevu, odpadki se kopičijo, mnogi zopet in še kar na divjih odlagališčih. Zato je potrebno začeti učinkovito delati na tem, da do nelegalnega odlaganja sploh ne bi prihajalo. S tem namenom je med aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski register divjih odlagališč.

 
 

Foto: Žiga Šmidovnik

 

Divja odlagališča - trajna zadrega občin in države
Čeprav so divja odlagališča tako zelo moteča za vse nas, pred aprilom 2010 marsikatera slovenska občina ni imela popisanih divjih odlagališč na svojem območju, zato tudi ni bilo mogoče pripraviti načrta za spopad z nelegalnim odlaganjem. Čeprav sta tako popis kot ustrezni sanacijski načrt za občine po zakonu obvezna, je tako stanje razumljivo. Za pripravo kakovostnega načrta je potrebno redno popisovati divja odlagališča, to pa je drago in zamudno. Redko katera slovenska občina si to lahko privošči.

Kako lahko pristopimo prostovoljci?
Prostovoljci s popisovanjem divjih odlagališč lahko pomagamo, da se problematika divjih odlagališč končno reši.

Pridruži se naši popisovalski ekipi!
Prostovoljske popise divjih odlagališč bomo Ekologi brez meja organizirali vsako pomlad, prvo že v marcu 2011. Za vse popisovalce bodo februarja 2011 po večjih krajih v Sloveniji organizirana srečanja, kjer boste izvedeli vse potrebne informacije in osvojili vse veščine za popis divjih odlagališč.

Pridružite se lahko tako, da na popis@ocistimo.si sporočite, v kateri občini si želite popisovati. Ne boste sami - do danes je svojo pomoč pri spomladanskem popisu ponudilo že preko 150 prostovoljcev. Tu si lahko ogledate, katere občine še potrebujejo popisovalce.


 

Foto: Žiga Šmidovnik


Kako lahko še pripomorete pri popisu divjih odlagališč?

Pomagate lahko tudi tako, da to vabilo

  • pošljete naprej, svojim znancem, sodelavcem, lokalnim društvom, šolam, vaši občini,
  • ga objavite na svojem blogu ali spletni strani,
  • dodate povezavo na vabilo na vašem FB profilu ali drugih socialnih omrežjih.

Tako boste ogromno prispevali k moči civilnega gibanja v Sloveniji. Združeni bomo po svojih močeh prispevali za čisto okolje v kraju, kjer prebivamo.

Vsa najdena in popisana odlagališča bodo v pomoč občinskim in prostovoljskim čistilnim akcijam vedno javno dostopna na spletni strani www.ocistimo.si.Tam lahko tudi že sedaj popolnoma anonimno prijavite divja odlagališča, ki jih poznate.

Iskrena hvala že danes in vedno znova v imenu narave! 

V društvu Ekologi brez meja upamo, da se v prvih bojnih vrstah, združeni v boju za čisto naravo, še velikokrat srečamo!

 


Prijava na Čist-e-novice