Se moram na čistilno akcijo prijaviti?

Vse prostovoljce naprošamo, da se prijavijo na naši spletni strani. Tako bomo lažje organizirali vrečke, rokavice in morebitno malico za udeležence čistilne akcije.

Kdaj bo čistilna akcija?

17. aprila 2010 s pričetkom ob 9.00 in koncem okoli 14.00. V večernih urah pa vas vabimo, da se udeležite zabav, ki jih bomo organizirali v treh slovenskih mestih: Mariboru, Ljubljani in Novi Gorici.

Kako se lahko vključi moje društvo/podjetje/moja družina/moja šola, vrtec ...?

Kliknite na ustrezno besedo v zelenem polju na spodnjem delu spletne strani in izvedeli boste, kako se lahko vključite v projekt.

Se lahko udeleži čiščenja moja organizacija in ima svoje zbirno mesto?

Seveda. Vključite se lahko na več načinov (glejte prejšnje vprašanje). Zbirno mesto ste lahko prijavili na naši spletni strani. Držati se mora le apolitičnega in nekomercialnega duha projekta, ki združuje vse, brez diskriminacije, v skupno dobro.

Ali bo organizacija potekala na lokalnem nivoju?

Akcija je organizirana v prvi vrsti na občinskem nivoju. Vsaka slovenska občina ima svojega organizatorja. Če bi radi pomagali pri organizaciji, se obrnite nanj. Njegove kontaktne podatke in več informacij o organizaciji projekta lahko najdete tukaj.

Zaradi zdravstvenih težav ali majhnih otrok ne morem na težaven teren, a bi rad sodeloval v akciji.

Na isti dan bodo vzporedno potekale akcije pobiranja razpršenih odpadkov, ki so namenjene vsem, ki se zaradi najrazličnejših razlogov ne morejo udeležiti čiščenja odlagališč. Veliko slovenskih šol bo prijavilo svoja zbirna mesta, iz katerih bodo otroci in drugi prostovoljci odšli čistit razpršene odpadke v okolici.

Ali ni čiščenje odlagališč tvegano? Kako bo z nevarnimi odpadki in kako bo poskrbljeno za varnost?

Sodelujoči bodo prejeli natančna navodila, katerih vrst odpadkov se lahko varno lotijo in katere naj pustijo na terenu. Za nevarne (kemikalije, azbest ...) in večje odpadke (zapuščena vozila, gradbeni material) bodo poskrbele pristojne službe, ki so izurjene za ravnanje z njimi.

Kako je s čiščenjem zasebnih zemljišč?

Kot v Estoniji bomo tudi mi čistili vse površine z izjemo tistih v neposredni bližini hiš (bližje od 50 m) in vrtov. Pri ostalih površinah bomo pazili, da ne delamo škode na travnikih in podobno. Če bo prišel lastnik in zahteval, da odidemo, se bomo opravičili in šli. V tem primeru bomo javili, da odlagališče ni počiščeno, lastnik pa bo dobil na dom opozorilo, da ga je po zakonu dolžan počisiti, sicer bo dobil kazen.

Kaj pa, če bo snežilo ali deževalo?

Rezervnega datuma ni, akcijo bomo izvedli v vsakem vremenu. 

Kakšne so možnosti zaposlitve pri projektu?
 
Očistimo Slovenijo v enem dnevu je prostovoljski projekt. Vsi delamo zastonj, kot prostovoljci. Možnosti plačane zaposlitve tako žal ni. Je pa projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu enkratna šola za vse, ki sodelujemo. Vsak dan spoznavamo nove ljudi in se mnogo novega naučimo. Izkušnje, ki jih pridobivamo, so neprecenljive in lahko v prihodnje koristijo mnogo bolj kot plačano delo.