Let's Do It Estonia!

 

3. maja 2008 se je zgodila akcija pod imenom Let's Do It, Estonia! (Dajmo, Estonija!). Na dan čiščenja je 50.000 prostovoljcev, kar pomeni 4 % prebivalstva, z natančno koordinirano čistilno akcijo odstranilo iz narave 10.000 ton odpadkov iz sicer čudovite narave – v samo petih urah! V običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala tri leta in več kot 22 milijonov evrov!

 

Organizacijska ekipa, katere jedro so tvorili Toomas Trapido (Estonska zelena stranka), Rainer Nõlvak (IT podjetnik in predsednik Estonskega sklada za naravo) in Ahti Heinla (ustanovitelj Skypa) je angažirala skupino vrhunskih strokovnjakov za informacijsko tehnologijo, komunikacijo, upravljanje nevladnih organizacij in upravljanje z odpadki. V nekaj mesecih so pridobili podporo najpomembnejših estonskih organizacij, društev, državnih institucij in podjetij, a še naprej delovali kot neodvisna, apolitična civilna iniciativa.
Glavna ekipa je štela 133, cela projektna skupina pa prek 600 ljudi, ki so sodelovali v imenu skupnega cilja – čistejše države in spremembe odnosa do okolja.

Začelo se je z iskanjem, motiviranjem in koordiniranjem prostovoljcev za kartografiranje. S pomočjo posebej pripravljenih programov na osnovi Google Maps in mobilnih telefonov z GPS-om so prostovoljci na devetih kartografskih dogodkih popisali kar 10.656 ilegalnih odlagališč v naravi. Ekipa jih je vnesla v posebno podatkovno bazo ter začela z izračuni in logističnim načrtovanjem.

Najrazličnejši partnerji iz zasebnega, javnega in nevladnega sektorja so ponudili pomoč v obliki svojih kolektivov, finančne in kampanjske podpore, storitev in popustov. V zameno niso zahtevali posebne javne promocije zase, temveč so se združili v imenu projekta.

Oglejte si še:


Prijava na Čist-e-novice